BTW-teruggave bij aanschaf van zonnepanelen.

 

Als particulier met zonnepanelen kun je de BTW op de aanschaf terug krijgen van de belastingdienst.

Zodra je zonnepanelen hebt zullen ze regelmatig meer energie produceren dan dat je op dat moment zelf nodig hebt in je huis. Op dat moment ben je feitelijk energie aan het leveren, en daarom wordt je gezien als leverancier/ondernemer voor de belastingdienst.  De meeste particulieren hebben geen BTW-nummer en dienen die dan ook aan te vragen, dat kan via deze link. Je hoeft overigens geen kvk-nummer aan te vragen. 

Het formulier is specifiek voorbereidt voor zonnepaneelhouders die eenmalig een kwartaalaangifte willen doen en daarna willen worden vrijgesteld van toekomstige aangiftes. Het gaat tenslotte om éénmalig de aangifte te doen van de investering. 

 

Wat krijg ik precies terug? 

Zodra je leverancier van energie wordt, moet je formeel ook je eigen energiebedrijf periodiek factureren van die geleverde energie, inclusief BTW. Deze BTW dient in mindering gebracht te worden om de aangifte etc. Je kunt je voorstellen dat dit een enorme administratie is van heel veel particulieren die dit elk kwartaal aan de belastingdienst moeten doorgeven. Om deze administratieve last in één keer te vereffenen is een forfait bedacht. Dit is een bedrag van 20 euro voor elke 1000 Wp geïnstalleerd vermogen die gecorrigeerd wordt op de BTW aangifte. Dit deel dien je af te dragen aan de belastingdienst, oftewel dit deel krijg je niet terug van de BTW.

Geldt dit voor iedereen?

Dit geldt voor alle particulieren die ook een energiecontract hebben met een leverancier en nog geen ondernemer zijn voor de belastingdienst. Voor een soepele verwerking zorg je dat de tenaamstelling op onze factuur hetzelfde is als die op je energiecontract.

Heb je een eenmanszaak? Dan is het niet verstandig om de btw terug te vragen.

 

Kan ik het zelf of moet ik dit uitbesteden?

Op zich is het zelf te doen, indien je even de moeite neemt om het aanvraagformulier te downloaden/bestuderen en te retourneren. Uiteraard kun je het ook uitbesteden, zo bieden wij die service ook via NBA. Zij kunnen dat snel, accuraat en houden je van alle stappen op de hoogte. Deze Service kost via ons u dan 99,- euro waarvan ook die BTW geretourneerd wordt.

 

Hoe lang duurt het hele proces?

Afhankelijk van de maand waarin je je aanmeldt, duurt het tussen de 4 en 6 maanden alvorens je het bijgeschreven ziet worden op je bankrekening.

 

Andere aandachtspunten?

Indien het factuur bedrag boven de 2500,- is (factuurbedrag dus boven de 14404 euro) gelden er ander regels. In dit geval dient over een aantal jaar telkens 20% van de betaalde BTW te worden afgedragen. Onze partners van NBA hebben echter een beter idee, daarvoor kunt u hen raadplegen.

Wij rekenen het u voor

Onze adviseurs rekenen het u voor, hoeveel BTW u retour kunt ontvangen. Klik hier voor een voorbeeldberekening.

Onze partner voert het uit

De teruggave van de BTW start zodra de zonnepanelen geïnstalleerd zijn. Wij informeren onze partner zodat er zo vlot en efficiënt mogelijk aangifte gedaan wordt.

De belastingdienst maakt het over

Nadat er aangifte gedaan is,  beoordeelt de belastingdienst deze, waarna over het algemeen na een aantal weken het geld naar u wordt overgemaakt.